Cryptography workbench - 416320 Muhamad Hasnul Aizam Bakin
Sistem berkomputer Cryptography Workbench ini dicadangkan oleh Fakulti SainsKomputer dan Sistem Maklumat untuk membantu pelajar-pelajar yang mengambil matapelajaran Keselamatan Data dan Komputer memahami teknik-teknik bagi pengenkripan ddan pendekripan data ataupun maklumat. Maklumat ataupun teks biasa yang dimasukkan akan ditukarkan ke bentuk teks rahsia melalui proses pengenkripan menggunakan algoritma serta kunci yang ditentukan oleh pengguna. Kemudian teks rahsia tersebut boleh ditukar semula ke bentuk teks biasa ataupun maklumat asal melalui proses pendekripan menggunakan algoritma serta kunci yang sama. Pertukaran dari teks biasa kepada teks rahsia semasa proses pengenkripan ataupun dari teks rahsia kepada teks biasa semasa proses pendekripan akan dipaparkan pada skrin. Kemudian untuk melihat fail teks biasa ataupun fail teks rahsia juga disediakan di dalam sistem. Di samping itu, maklumat mengenai algoritma pengenkripan dan pendekripan yang diimplemenkan di dalam sistem juga disediakan bagi memudahkan pengguna meembuat rujukan terhadap sesuatu algoritma. Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan komputer peribadi IBM PS/2(Model 30) dan bahasa Turbo pascal versi 5.5