Kajian ke atas bahan badan kereta yang ditindak oleh beban hentaman - 330953 Noorazman Soud (Sekudai : UTM, 1993)
Faktor dari segi ketahanan dan keselamatan sesuatu bahan memainkan peranan yang amat penting dan ianya menjadi suatu matlamat yang perlu dicapai khasnya dalam bidang rekabentuk kejuruteraan.Ujikaji yang telah dijalankan bertujuan untuk menentukan keadaan yang bagaimanakah (parameter) untuk sesuatu bahan yang bertindak sebagai bahan penyerap tenaga mampu untuk menyerap tenaga yang paling maksimum.Ujikaji yang telah dijalankan keatas spesimen yang diperbuat daripada mild-steel berbentuk prisma hujung berflange. Kemudian spesimen dikenakan bebean hentaman secara kuasistatik dan tenaga yang terserap diwakili oleh luas graf.Daripada graf tenaga terserap melawan anjakan, dapat ditentukan spesimen manakah yang dapat menyerap tenaga hentaman yang paling tinggi (maksimum).