FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM - Omar Mohammad Al-Toumy Al-Syaibany, author 276286; Hasan Langgulung, Dr., translator 233991 (Shah Alam, Selangor : Hizbi Sdn. Bhd., 1991)
Setelah dikemukakan pemikiran ringkas dalam buku yang terdahulu "Pengantar Dalam Falsafah Islam," mengenai berbagai-bagai aspek falsafah Islam umum yang mempunyai kaitan rapat dengan proses pendidikan, maka dalam buku ini, dan apa yang terkandung dalam bab ini dan bab berikutnya, akan coba dibicarakan dengan ringkas tentang konsep dan prinsip-prinsip pendidikan Islam. Apa yang terkandung berkaitan di dalamnya dengan tajuk-tajuk kecil yang lain, seperti tujuan-tujuan kurrikulum, metode mengajar, cara memperlakukan murid-murid, kewajiban-kewajiban dan hak-hak guru-guru dan murid-murid dalam pendidikan Islam, akan dikaji dan dibincangkan.