Sistem penter jemahan Bahasa Malaysia ke kod Braille berkomputer - 420342 Anisah Ekhlas
Perisian " Sistem Penterjemahan Bahasa Malaysia ke kod Braille berkomputer" ini dicadangkan oleh Fakulti Sains Komputer dan sistem Maklumat di atas permintaan persatuan Orang-orang Buta Malaysia (PBOBM). Ia diharapkan dapat membantu dalam mempercepatkan lagi proses penterjemahan buku-buku Bahasa malaysia ke Kod Braille. Projek ini merupakan satu kajian terhadap antaramuka antara pengguna akhir dengan persekitaran perisian yang telah dibina, supaya perisian ini lebih ramah pengguna. Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan Turbo Pascal versi 5.5 pada komputer IBM PS/2 (model 30).