Operasi dan keupayaan lapangan terbang di Malaysia - 420607 Mohd. Fadzil Abu Bakar (Sekudai : UTM, 1993)
Pengangkutan udara merupakan satu kaedah pengangkutan yang melibatkan ruang udara sebagai laluan. Ianya merupakan satu sistem pengangkutan terpantas yang melibatkan penggunaan pesawat uadara. Tempat pertukaran mod pengangkutan daripada darat ke udara dikenali sebagai lapangan terbang. Tajuk Projek Sarjana Muda ini adalah Operasi Dan Keupayaan Lapangan Terbang di Malaysia (Airport Operations And Capacity In Malaysia). Kajian dilakukan untuk menjelaskan operasi dan keupayaan lapangan terbang serta badan yang terlinbat di dalammengendalikan lapangan terbang di Malaysia. Kajian lebih ditumpukan kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur-Subang kerana ianya merupakan lapangan terbang yang utama dan terbesar yang menjadi pintu masuk keMalaysia. Berdasarkan kepada kajian ini, diharapkan tahap dan keupayaan lapangan terbang di Malaysia pada masa kini dapat di ketahui.