Peningkatan kualiti mempasif biru ke atas selongsong komputer yang bersadur zink (Bahagian II) - 420674 Shamsiah Kalil (Sekudai : UTM, 1993)
Projek ini merupakan kajian peningkatan kualiti mempasif biru keatas selongsong komputer yang bersadur zink. Masalah keluaran kilang yang dikenalpasti ialah warna biru cepat pudar, rintangan karat rendah dan warna pemasifan tidak sekata. Kajian ini menumpukan kepada beberapa aspek seperti rintangan karat, warna pemasifaan yang dikehendaki ialah biru langit dan ujian-ujian kualiti hasil dari pemasifan biru Z-400 dan Z-415. Hasil dari kajian yang dibuat menunjukkan bahawa kuantiti larutan Z-400 sebanyak 40ml dan 50ml memberikan penampilan yang baik dari segi penglihatan dan ujian ketahanan. Sementara itu, bagi Z-415 pula kuantiti yang sesuai ialah 50ml dan 60ml. Untuk bancuhanlarutan pemasifan bitu Z-4000 diperlukan asid nitrik, manakala bagi larutan mempasif biru Z-415 tidak perlu ditambah asid nitrik kerana hasil dari kajian didapati bahawa asid nitrik di dalam Z-415 telahpun ada didalam kandungan larutan tersebut.