Pokok hiasan sebagai bahan lanskap : kajian kes : kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang - 341199 Raha Alwee
Ini adalah satu kajian berhubung dengan pokok hiasan yang akan dijadikan sebagai bahan lanskap kawasan Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang. Kajian ini memperincikan jenis pokok hiasan yang dikelaskan mengikut jenis renik, herba, memanjat, pokok hiasan dalaman dan penutup bumi. Matlamat pengkaji adalah untuk meningkatkan kualiti persekitaran Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang dengan tanaman hiasan yang boleh menghasilkan kesan kecantikan, keindahan dan keharmonian. Penganalisaan dibahagikan kepada dua bahagian yang utama iaitu analisa fizikal tapak dan analisa pokok hiasan seperti ciri-ciri fizikal, fungsinya kepada persekitaran dan pengguna. Pada akhir kajian ini, satu cadangan bersesuaian pokok hiasan mengikut kesesuaian lokasi dihasilkan.