Satu sorotan sejarah perkembangan penentu dan penggunaannya - 430213 Md. Ruslan Idris (Sekudai : UTM, 1993)
Penentu ditinjau dari sudut sejarah sejak ia mula dikenali sehinggalah perkembangan yang terkini. Perkembangan sejarah penentu akan dinyatakan secara umum. Pengiraan penentu dengan menggunakan takrif dan pengembangan kofaktor akan disertakan terutama bagi saiz matriks yang lebih besar daripada tiga. Dipilih atur akan diperkenalkan sebagai satu cara yang lebih mudah untuk mengira penentu. Perbandingan juga akan dibuat di antara kedua-dua kaedah tersebut. Kemudian beberapa penggunaan penentu akan disajikan.