Pelaksanaan teknik pengurusan nilai di dalam projek pembinaan banglo di UTM - 332552 Noramran Che Omar (Sekudai : UTM, 1993)
Teknik Pengurusan Nilai merupakan satu kaedah yang sistematik terhadap rekabentuk projek untuk mendapatkan nilai bagi wang setiap kos terlibat. Ini adalah dengan mengambil perhatian terhadap kesesuaian bahan, kaedah pembinaan, had-had fizikal, perancangan dan faktor-faktor lain yang mempengaruhi kos keseluruhan projek tersebut yang boleh diketahui. Secara amnya teknik ini akan memberikan faedah yang besar dari segi kos, masa dan kualiti. Pendekatan kajian ini adalah untuk mengenalpasti elemen/kompenen SIGNIFIKAN berdasarkan kepada Hukum PARETO. Disini, analisa terhadap fungsi dilakukan dengan menghasilkan carta FAST untuk mengetahui Kos Tidak Perlu dan juga terhadap elemen/kompenen SIGNIFIKAN di atas. Berdasarkan kepada fungsi tersebut akandicadangkan rekabentuk alternatif. Hasil dari kajian, telah dapat dihasilkan fungsi-fungsi untuk setiap elemen/komponen SIGNIFIKAN dan Kos Tidak Perlu, dari sinisatu rekabentuk alternatif telah dapat dicadangkan untuk banglokelas "C" dan juga banglo Naib Canselor serta dapat juga dilihat penjimatan kos untuk setiap projek tersebut. Adalah diharapakan dengan adanya kajianini serta cadangan-cadangkan yang diberi dapat membantu menyelesaikan masalahnya dihadapi serta dapat memberikan faedah kepada pihak UTM dalam mengurangkan kos untuk projek-projek pembinanya