Fenomena alam dari perspektif ilmiah, agama - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Hari ini, beberapa kawasan di Asia Tenggara akan menyaksikan fenomena gerhana matahari. Di Malaysia, kita hanya dapat menyaksikan fenomena gerhana matahari separa, bermula di Kuala Lumpur pada jam 7.24 pagi dan berakhir pada jam 9.31 pagi. Waktu kemuncaknya pula ialah pada jam 8.23 pagi. Gerhana matahari penuh dapat disaksikan di beberapa kawasan Indonesia, yang mana bumi akan bergelap