Hari Terbuka UMP sebar maklumat pengajian tinggi terhadap masyarakat - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Universiti yang digambarkan sebagai sekolah pengajian sejagat (school of universal learning) sebenarnya mendukung peranan dan obligasi yang lebih besar yang bukan sahaja sebagai gedung ilmu pengetahuan malahan mempunyai dimensi yang lebih luas dan merujuk kepada proses penyebaran.