Kecerdasan spiritual - Rohana, Hamzah (Penerbit UMP, 2017)
Modul “Kecerdasan Spiritual terhasil daripada satu proses pembacaan, penyelidikan dan siri latihan yang sangat panjang. Penerokaan penulis untuk memahami punca permasalahan dalam pendidikan terutamanya masalah akhlak dan tingkahlaku akhirnya membawa kesedaran tentang kepentingan memberi fokus kepada usaha membangunkan kecerdasan spiritual melalui proses pendidikan. Kata-kata imam al-Ghazali bahawa pendidikan tanpa membangunkan potensi spiritual akan melahirkan manusia yang terpenjara dengan kehendak materia tanpa kemampuan untuk mengecapi erti kebahagiaan yang sebenar menjadi inspirasi kami dalam menyiapkan modul ini. Maka, membangunkan potensi spiritual adalah asas untuk membangunkan jati diri dan kawalan dalaman manusia