Sijil Perakuan Bomba jaminan keselamatan bangunan beroperasi - Mohammad Affendy, Omardin (Pejabat Naib Canselor, 2019)
Bangunan selamat untuk diduduki merupakan jaminan agar penghuni berada dalam keadaan selamat bagi mengadakan sebarang aktiviti. Sijil Perakuan Bomba (FC) atau ‘fire certificate’ merupakan dokumen yang merupakan satu talian hayat bagi mengiktirafkan sesebuah bangunan selamat untuk didiami. Perakuan bomba ini merupakan nadi bagi bangunan. Ketiadaan FC bagi sesebuah bangunan mengundang risiko tinggi terhadap kebakaran. Keperluan ini perlu dipenuhi bagi bangunan-bangunan yang sering dikunjungi oleh orang ramai dan aktif beroperasi seperti hospital, bangunan pejabat, sekolah dan lain-lain. Selain itu, ketidakpatuhan pada peraturan yang termaktub di dalam Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984 juga penyebab kegagalan memperoleh FC.