Pembangunan Ekosistem Industri Kenderaan Elektrik EV Negara perlu disokong - Rosilavi, Mat Jusoh (2022)
Industri kenderaan elektrik atau EV bukanlah merupakan suatu industri yang baharu. Malah, industri ini sudah bertapak lebih daripada sepuluh tahun di Eropah dan Amerika Syarikat. Ini dapat dilihat di Amerika Syarikat (AS) merupakan antara pengeluar terbesar bagi pengguna EV iaitu 41 peratus daripada penjualan dunia. Malah, AS dijangka menyaksikan pertumbuhan tertinggi dalam pasaran.