Het Rijksmuseum als historisch museum - Catrien Santing (BMGN: Low Countries Historical Review, 2014)
Het vorig jaar heropende Rijksmuseum afficheert zich expressis verbis als Museum van Nederland. Het pretendeert ‘kunst, geschiedenis en mensen te verbinden’ en doet dat aan de hand van voorwerpen die het museum sinds zijn oprichting verzamelt. Nadat enkele redactieleden van dit blad de nieuwe presentatie hadden aanschouwd, speciaal met het oog op de manier waarop kunst en geschiedenis in samenhang worden gepresenteerd, kwam bij de redactie de behoefte op om het hoe en waarom van de Nederlandse geschiedenis die ons in Cuypers’ zalen in de eenentwintigste eeuw wordt voorgehouden, onder een professioneel historische loep te nemen.