СТРУКТУРНО-ДИНАМІЧНИЙ АНАЛІЗ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Iryna Aksonova (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій на ринку праці в сучасних умовах. Визначено, що в умовах глобалізації, демографічної кризи, реформування системи вищої освіти, поширення процесів діджиталізації формується нова модель ринку праці, яка заснована на мережево-цифрових технологіях. Разом з тим, на формування й розвиток сучасного ринку праці впливають фактори, що викликані пандемією «COVID-19». Проаналізовано динамічні зміни на ринку праці в період пандемії, проведено їх порівняння з попередніми періодами за показниками безробіття, кількості вакансій та навантаження на одну вакансію. Здійснено порівняльний аналіз структурних змін на національному ринку праці та визначено найбільш затребувані сфери, уподобання роботодавців та пошукувачів роботи у 2020 та 2021 роках. Окреслено сучасні тенденції на ринку праці та перспективний напрямок його розвитку.