Petrol projelerinde kullanılan su arıtma tesislerinde su ve petrolün ayrıştırılması için tasarlanan birleştirilmiş plakaların CFD simülasyonu - Sedat Yayla; Soran Sabah Ibrahim; Ali Bahadır Olcay (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2017)
Petrol üretimi, çevreye zararlı etkileri olabilecek bol miktarda yağ ile kirlenmiş su ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda üretilen su petrol endüstrisinin ürettiği en büyük atık akımdır. Geçmiş yıllarda dikkat, üretilen su işlemleri üzerineyken suyu yağdan ayırma yöntemleri zamanla önemli şekilde iyileştirildi. Bu çalışma kapsamında birleşik plakalarda, plakalar arasındaki mesafenin, orifis çapının ve karışım giriş hızının ayırma verimine olan etkilerini incelemek için iki-boyutlu hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) modeli kullanıldı. Ayrılma verimini etkiyen parametreleri belirleyebilmek için 8, 12, 16, 20, 24 mm plakalar arası mesafesi, 10, 15, 20 mm farklı enine kesit (örneğin, silindirik, dikdörtgen, elips ve üçgen) orifis çap değerleri ile 0.02, 0.03, 0.04, 0.05 m/s olan dört farklı karışım giriş hızları kullanıldı. Bu inceleme plakalar arası mesafedeki artışın, karışım giriş hızındaki artışın veya kütle akış debisinin ayrılma verimi ile ters orantılı olduğunu ortaya çıkardı. Diğer taraftan en yüksek ayrılma verimi 15 mm delik çaplı silindir şeklindeki orifiste elde edildi. Üstelik ayrılma veriminin, plakalar arasındaki mesafeye ve karışım giriş hızlarına bağlı olarak %25’ten %99.25’e kadar değiştiği gözlemlenmiştir.