Janez Nepomuk Primic in ustanovitev stolice za slovenski jezik na liceju v Gradcu 1811 - Janez ŠUMRADA (Slavistična Revija, 2002)
Razprava govori o okoliščinah, ki so omogočile ustanovitev in delovanje Slovenskega društva (1810) in za tem prve stolice za slovenski jezik na liceju v Gradcu (1811-1813). Gibalo obeh za javno uveljavljanje slovenskega jezika in kulture pomembnih dejanj je bil slovenistični entuziast Janez Nepomuk Primic (1785-1823); predstavljeno je njegovo književno, pedagoško in drugo delovanje ter tragična osebna usoda.