Siyasal Tercihlerin Oluşum Sürecinde Kitle İletişim Araçlarının Rolü - Faruk Temel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2013)
Bu çalışma, kitle iletişim araçlarının siyasal tercihlerle ilişkisini saptamaya yöneliktir. Çalışmada, siyasal tercihlerin oluşum sürecinde etkili olan faktörler incelenmiştir. 2011 yılıHaziran Ayında yapılan Türkiye Genel Seçimleri öncesinde Selçuk Üniversitesi öğrencilerine yönelik uygulanan alan araştırması, elde edilen verilerin analizi sonucunda, siyasal tercihler ve kitle iletişim araçlarıarasında güçlü bir bağolduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, kitle iletişim araçlarının kısa ve uzun vadede siyasal düşünceleri pekiştirici bir etki yaptığınıve kitle iletişim araçlarının siyasal bilgilenme aracıolarak başvurulan en önemli araçlar olduğunu kanıtlamıştır. Siyasal tercihlerin oluşum sürecinde, medya organlarıtarafından sunulan içeriklere güven duyulmasıaçısından özellikle gazete öne çıkarken, yanısıra internet ve televizyon siyasal bilgilenme bakımından önemli yer tutmaktadır. Ayrıca kitle iletişim araçlarının takip sıklığı, bu araçların sağladığıiçeriklere duyulan güven ve önemsenme oranınıetkilemektedir.