تحلیل اقتصادی مهریه - محمد روشن; مجتبی قاسمی; محمدرضا فرهنگ (فصلنامه خانواده پژوهی, 2022)
این مقاله در پی آن است که با استفاده از آموزههای اقتصاد خرد، تأثیر میزان مهریه بر رفتار ازدواجی افراد و نیز برخی از مهم‌ترین تصمیمات درونخانوادهای را به صورت نظری بررسی و تحلیل کند. نتایج حاصل از تحلیلهای نظری حاکی از آن است که افزایش مهریه، با افزایش قیمت ضمنی ازدواج برای مردان منجر به کاهش میزان تقاضای آنها برای ازدواج و سرریزشدن این تقاضا به بازارهایی میشود که جایگزینی برای ازدواج در آنها عرضه میشود. افزایش مهریه خالص منفعت انتظاری فرزندآوری را برای مردان افزایش و برای زنان کاهش خواهد داد که منجر به ایجاد انگیزههای واگر برای فرزندآوری در خانواده میشود. با توجه به آنکه با افزایش مهریه، خالص منفعت انتظاری طلاق برای مرد کمتر و برای زن بیشتر میشود، این نکته میتواند رفتار پساندازی خانواده را مختل نماید. تأثیر میزان مهریه بر احتمال وقوع طلاق با توجه به وجود انگیزههای متضاد در مرد و زن قابل پیشبینی نیست اما به نظر میرسد با افزایش مهریه اگر زن تمایلی به مبادله تمام یا بخشی از مهریه با حق طلاق و حضانت فرزندان، که طبق قانون به صورت پیش‌فرض به مرد داده شده است، نداشته باشد احتمال آنکه فرآیند طلاق به خشونت کشیده شود افزایش خواهد یافت.