КЛАСТЕРИЗАЦІЯ РИЗИКОВОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ: АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ - Anastasiya Rakhimkulova (Психологічний Часопис, 2017)
У статті представлено результати стосовно патернів кластеризації ризикової поведінки підлітків, що ми отримали при проведені дослідження по вивченню психологічних особливостей ризикової поведінки підлітків м. Одеси. Залучення підлітка до ризикової поведінки значно впливає на його емоційний стан, у тому числі схильність до депресії та тривожності, самооцінювання, сприйняття теперішнього та майбутнього, уразливість до стресу, здатність до соціальної взаємодії тощо. Особливо турбує вчених взаємозв’язок ризикової поведінки із суїцидальністю у підлітків. У разі якщо підліток залучається до декількох видів ризикової поведінки, тобто ризикова поведінка кластеризується, негативний вплив на психосоматичне здоров’я підлітка критично збільшується. На базі статистичних спостережень висказується гіпотеза, за яким патерном можуть кластеризуватися різні види ризикової поведінки у підлітків.