Kształtowanie się idei praw zwierząt oraz polityki ochrony zwierząt w Europie i Polsce – od homocentryzmu do postawy antyantropocentrycznej - Daria Pilewska (Świat Idei i Polityki, 2022)
W niniejszym artykule zaprezentowane zostały peregrynacje w głąb epok, do miejsc, gdzie kształtowały się idee praw zwierząt, obecne w świadomości współczesnych Europejczyków. Pomimo że postrzeganie stworzeń innych niż ludzie jest wyraźnym problemem współczesnego społeczeństwa w Europie, ugruntowany przez wieki antropocentryzm utrudnia przyjęcie podmiotowości zwierząt na płaszczyźnie politycznej, prawnej, a nawet obyczajowej. Artykuł stanowi analizę kształtowania się rzeczywistości społecznej i politycznej, w kontekście percepcji zwierząt, będącej odbiciem charakterystycznych dla poszczególnych okresów w dziejach postaw i idei. Celem poniższej refleksji jest wskazanie przyczyn utrudniających, a często i uniemożliwiających wprowadzenie zmian w polityce ochrony zwierząt zarówno w Europie, jak i w Polsce. Z racji tego, że artykuł ma charakter eseistyczno-teoretyczny, zrezygnowano z formułowania hipotez badawczych.