Интертекстуалност у Доментијановом Житију Светога Саве - Сара Н. Немат (Filolog, 2020)
Интертекстуалност се сматра савременом тенденцијом у књи- жевности, међутим, на основу спроведених истраживања потврђено је да су интертекстуалне везе присутне још у српским средњовековним књижевним делима. Овим радом начињен је покушај да се Доментијаново Житије Светога Саве осветли у интертекстуалном кључу. Водећи циљеви рада јесу: да се ука- же на интертекстуалне везе у Доментијановом Житију Светога Саве, да се идентификују њихови извори и начин манифестације цитатности, као и да се потврди теза о интертекстуалности као једне од поетичких одлика средњове- ковне књижевности. На тај начин успоставља се дијалошки однос између старог и новог, односно између средњовековне и савремене књижевности.