TUBERCULOZA: TRECUT ȘI PREZENT - Igor IVANES; Aurelia USTIAN; Constantin IAVORSCHI (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2024)
Tuberculoza este o boală infecțioasă gravă și răspândită la nivel global, cauzând un număr semnificativ de decese în fiecare an. Aceasta continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sistemul de sănătate și necesită eforturi susținute de control și prevenție. Scopul acestei lucrări a fost de a analiza aspectele istorice ale tuberculozei și rezultatele programelor de control la nivel mondial și local. Materialele și metodele utilizate au implicat cercetarea literaturii de specialitate. Principalele concluzii includ evoluția istorică a tuberculozei, impactul descoperirilor și progreselor medicale asupra tratamentului și controlului bolii, precum și necesitatea continuă de a implementa strategii eficiente de prevenție și tratament.