UYGUR TÜRKLERİNDE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAFIZ VE SAZENDELER - Nuri MAHMUT (Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2015)
Hafız ve sazendelerin; Uygur Türklerinin sosyokültürel yaşamında makam müziğinin gerçek yaratıcıları, temsilcileri, icracıları ve makam müziğini kuşaktan kuşağa aktaran taşıyıcıları oldukları bilinir. Bu yazıda sayıları gittikçe azalan hafız ve sazendelerin makam kültürünün oluşturulması, geliştirilmesi ve aktarılması sürecindeki rolü, etkileri ve katkıları araştırılmıştır. Ayrıca hafız ve sazendelerin dinî ve din dışı müziğin icrasındaki ustalıkları, doğaçlama yetenekleri, seyirci/dinleyici üzerinde yarattıkları psikolojik etkileri ve usta-çırak ilişkisine dayalı geleneksel eğitim yöntemleri ele alınmıştır.