p(NIPAM) Kriyojelinin Hazırlanışı, Karakterizasyonu ve Termal Özelliklerinin p(NIPAM) Hidrojeli ile Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi - Koray Şarkaya (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2020)
Bu çalışmada ilk olarak, süper-gözenekli poli(N-izopropilakrilamit) (p(NIPAM)) kriyojeli, -16°C' de kriyojelasyon yöntemi ile sentezlenmiştir. Polimerizasyon işleminde, NIPAM monomer olarak kullanıldı ve çapraz bağlayıcı olarak N,N'-metilen-bis-akrilamid (MBAAm) tercih edildi. Reaksiyon koşullarının sağlanabilmesi açısından diğer reaktifler olarak ise reaksiyon redoks başlatıcı çifti N,N,N,N′-tetrametilen diamin (TEMED) ve amonyum persülfat (APS) varlığında polimerizasyon gerçekleştirildi. Hazırlanan p(NIPAM) kriyojellerinin şişme ve makrogözeneklilik testlerinin incelenmesinin yanı sıra, Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve Yüzey Taramalı Elektron mikroskobu ile karakterize edildi. p(NIPAM) kriyojellerinin termal kararlılıklarının belirlenebilmesi amacıyla Termal Gravimetrik Analiz (TGA) yöntemlerine başvuruldu. NIPAM bazlı kriyojellerin karakterizasyon ölçümlerinin belirlenmesinden sonra ise kriyojellerin dahil olduğu sınıf olan hidrojellere ait bu kez NIPAM-bazlı hidrojel sentezlenerek aynı koşullar üzerinden karakterizasyon sonuçları karşılaştırıldı.