КОНФЕРЕНЦІЯ «ФАКТОР ПРОСТОРУ В ІСТОРИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ» – ПЛАТФОРМА ДЛЯ ОБМІНУ ДОСВІДОМ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОСТОРОВИХ МЕТОДІВ ТА ПІДХОДІВ У РІЗНІ ГАЛУЗІ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИ - Сергій Вовкодав (Простір в історичних дослідженнях, 2023)
Цього року відбулася V Міжнародна наукова конференція «Фактор простору в історичних дослідженнях». Проведення наукового заходу з таким тематичним спрямуванням розпочалося в 2018 р. Тоді було організовано однойменний круглий стіл, у межах якого обговорено питання, пов’язані з використанням географічних інформаційних систем (далі ГІС), даних дистанційного зондування далі (ДЗЗ), просторових методів та підходів у різних галузях історичної науки. Рівень інтересу, що виник до піднятої проблематики, переконав організаторів у перспективності проведення таких заходів в подальшому. Тому починаючи з 2019 р. щорічно, упродовж 5 років, відбувається наукова конференція «Фактор простору в історичних дослідженнях» (з 2021 р. – міжнародна). Запропонований допис є своєріднім підсумковим звітом за весь період її існування, у якому подано загальну характеристику географії учасників, кількісні показники щодо останніх та проголошених ними доповідей, перелік головних напрямів, що розглядалися на засіданнях тощо.