پیش‌بینی خطر تخریب جنگل با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل رگرسیون لجستیک (مطالعه موردی: شهرستان سردشت) - صالح آرخی; عبدالرحمان محمودیان; سمیه عمادالدین (جغرافیا و مخاطرات محیطی, 2022)
مدلسازی الگوی مکانی– زمانی در تغییرات پوشش جنگل اطلاعات ارزشمندی را جهت درک بهتر فرآیند تغییر، تعیین عوامل مؤثر مناطق در معرض تغییر فراهم میآورد. در این پژوهش سعی و تلاش ما بر آن بوده تا با استفاده از قابلیتها و تواناییهای فناوریهای روز ازجمله سنجش‌ازدور، سیستم اطلاعات جغرافیایی عوامل موٌثر بر کاهش و تخریب جنگل‌های غرب ایران را شناسایی کرده و سپس در قالب الگوی محاسباتی مناسب به‌صورت یک مدل ریاضی بر گرفته از رفتار طبیعت پیادهسازی کنیم. در این پژوهش به‌منظور بررسی کاهش پوشش جنگلی شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی، از طریق تصاویر سنجندهMSS ، ETM+ و  OLIمربوط به سالهای 1356، 1379 و 1397 استفاده گردید. تصاویر ذکر شده مورد پیشپردازش و پردازش قرار گرفتند و به دو طبقه جنگل و غیرجنگل طبقهبندی شدند. برای بررسی ارتباط مکانی کاهش پوشش جنگل با عوامل فیزیوگرافی و انسانی از روش آماری رگرسیون لجستیک استفاده شد. برای به دست آوردن نقشه شایستگی تبدیل اراضی، رابطه رگرسیون لجستیک بین نقشه کاهش پوشش جنگلی سالهای 1356 تا 1379 و 1379 تا 1397 و همچنین عوامل مؤثر بر آن، برقرار شد. درنهایت، یک مدل مکانی ساده که توانایی پیشبینی پراکنش مکانی تخریب جنگل را با استفاده از رگرسیون لجستیک دارد، ارائه شد. نتایج نشان داد که در طول 41 سال حدود 33721 هکتار از سطح جنگل‌های شهرستان سردشت کاسته شده است. با توجه به نتایج مشخص شد که از متغیّرهای توپوگرافی، پارامترهای فاصله از جاده و فاصله از روستا بر میزان تخریب جنگل بیشترین تأثیر را داشتهاند.