İrritabıl Barsak Sendromunda Otonomik Fonksiyon Değerlenirmede Yeni Bir Belirteç Olarak Kalp Hızı Toparlanma İndeksi - Cengiz Karacaer; Muhammed N Murat Aksoy; Ceyhun Varım; Perihan Varım (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
AMAÇ: İrritabıl barsak sendromunda (IBS) otonomik fonksiyon değerlendirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalarda sıklıkla kalp hızı değişkenliği indeksi kullanılmış ve çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Biz bu çalışmada kalp hızı toparlanma indeksini (KHTİ) bu hasta grubunda otonom fonksiyon değerlendirmesinde yeni bir belirteç olarak önerdik ve çalıştık YÖNTEM: Çalışmaya 35 adet IBS hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşitlenmiş 35 adet sağlıklı kontrol hastası dahil edildi. Bütün hastalara transtorasik ekokardiyografi ve modifiye Bruce protokolü ile egzersiz ekg testi (efor testi) uygulandı. KHTİ ölçümleri egzersiz testi ani şekilde sonlandırıldıktan sonraki 1. ve 2. Dakikalarda ölçülerek kayıt altına alındı. BULGULAR: IBS ve kontrol hasta grubu yaş, cinsiyet, hipertansiyon ve sigara içiciliği açısından karşılaştırıldığında birbirlerine benzerdi. Vücut kitle indeksi ölçümlerinde IBS grubu istatiksel anlamlı olarak daha düşük ölçülere sahipti (26±3 vs 28±5, p=0.028). KHTİ ölçümleri açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (IBS; 34±11 vs Kontrol; 36±11, p=0.459). SONUÇ: KHTİ göz önüne alındığında, otonom fonksiyon bozukluğu İBS hastalarında primer fizyopatolojik sebep olmayabilir.