بررسی تأثیر عملکرد بازار، هزینه‌های تبلیغات و نوآوری بر درجه تمرکز در صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی ایران - علی دهقانی; محمدعلی مولایی; سمانه حسین زاده; جواد هراتی (سیاست‌گذاری پیشرفت اقتصادی, 2014)
هدف اصلی این پژوهش، بررسی تأثیر عملکرد بازار، هزینه‌های تبلیغات و نوآوری بر درجه تمرکز در صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی ایران است. بدین منظور از داده‌‌ها و اطلاعات مربوط به کارگاه‌‌های صنعتی با 10 نفر کارکن و بالاتر تولیدکننده محصولات مواد غذایی و آشامیدنی ایران در سال‌های 1374-1388 استفاده کرده و مدل اقتصادسنجی را با استفاده از روش داده‌‌های تابلویی پویا برآورد کرده‌ایم. در این مقاله از نسبت ارزش افزوده به فروش به‌منظور محاسبه نرخ سودآوری در صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی ایران و اندازه‌‌گیری عملکرد بازار، و به‌منظور اندازه‌‌گیری درجه تمرکز نیز از نسبت تمرکز 4 بنگاه برتر استفاده کرده‌ایم. افزون بر این، از متغیرهای شدت تبلیغات و شدت تحقیقات نیز به‌عنوان متغیرهای رفتاری بازار در مدل اقتصادسنجی استفاده کرده‌ایم. یافته‌های این پژوهش نشان می‌‌دهد که متغیرهای نرخ سودآوری و هزینه‌های تحقیق و توسعه، اثر منفی و متغیر هزینه‌‌های تبلیغات اثر مثبت و معنا‌‌دار بر درجه تمرکز در صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی ایران دارند.