Kariera i aktywizacja zawodowa jednostki w otoczeniu rynkowym - Walentyna Łozowiecka (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Rozwój kariery zawodowej współczesnego specjalisty powinien obejmować maksymalne samopotwierdzenie się w określonej dziedzinie działalności w kontekście zmian społeczno-gospodarczych. W konkurencyjnym środowisku biznesowym integralnym elementem sukcesu rozwoju osobistego jest zapewnienie zdolności do ponoszenia świadomej odpowiedzialności za wyniki własnych działań, motywacji do osiągnięć w realizacji działań i funkcji zawodowych. Aktywizacja rozwoju samoświadomości zawodowej, samorealizacji i psychologicznego znaczenia własnych cech zawodowych jest głównym warunkiem efektywnego wykorzystania potencjału osobistego i zawodowego jednostki. Jasne wyobrażenia o psychologicznym komponencie realizacji zadań zawodowych, zgodnie z wymogami i potrzebami rynku, określenie i realizacja odpowiednich celów i motywów przyczyniają się do pomyślnego rozwoju kariery jednostki, jej samorealizacji we współczesnych warunkach pracy.