Stavovi korisnika društvenih mreža o izbjeglicama i tražiteljima azila: post festum tzv. izbjegličke krize - Mateja Medlobi; Dario Čepo (Političke Perspektive, 2018)
U radu su predstavljeni stavovi i uvjerenja korisnika društvenih mreža (Twitter i Facebook) prema izbjeglicama i tzv. izbjegličkoj krizi, koja je posljednjih godina eskalirala na globalnoj razini. Od 16. rujna 2015. do 3. svibnja 2016. godine kroz Hrvatsku je u tranzitu prošlo 658.068 izbjeglica te je, tijekom tog vremena, u javnosti predstavljen niz različitih stavova i interpretacije istih. Navedeni stavovi relevantni su za cjelokupnu situaciju povezanu s krizom u kontekstu utjecaja koji imaju na višerazinsku integraciju i položaj izbjeglica u hrvatskom društvu. U ovom radu ispitivani su stavovi prema izbjeglicama, posebno se fokusirajući na povezanost iskazanih stavova i socio-demografskih obilježja ispitanika, njihova nacionalnog identiteta, učestalosti kontakta, spremnosti na pomoć izbjeglicama, te političkog opredjeljenja. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku, putem online upitnika kojim su relevantne varijable ispitane kroz tri skupine pitanja, koja su mjerila ugroženost i jednaki tretman, te socijalnu distancu. Rezultati pokazuju kako ispitanici imaju pretežno pozitivne stavove prema izbjeglicama unatoč manjoj količini kontakta, te kako iskazuju nisku percepciju ugroženosti zbog dolaska izbjeglica i vjeruju kako za sve osobe u Hrvatskoj trebaju postojati jednake životne prilike. Zanimljive korelacije dobivene su u pogledu nacionalnog identiteta, te spremnosti pružanja pomoći. Rad se bavi navedenom tematikom kroz fokus na stavove ispitanika u suvremenom hrvatskom kontekstu, a relevantan je u pogledu mogućeg utjecaja koji mišljenje građana i potencijalne predrasude imaju na uspjeh procesa integracije onih osoba koje će svoj život graditi u Republici Hrvatskoj.