SINERGIJA TARP SUVOKIAMŲ REGIMŲJŲ IR AKUSTINIŲ STIMULŲ, ESANT BINOKULINEI KONKURENCIJAI - Min-Suk Kang; Randolph Blake (Psichologija, 2005)
Kai abiejų akių tinklainėse yra skirtingų objektų vaizdai, tiriamasis suvokia tai vieną, tai kitą vaizdą, t. y. suvokiant dominuoja tai vienas, tai kitas vaizdas. Tiek suvokiamų vaizdų kaita, tiek matomo vaizdo dominavimo trukmė yra atsitiktinė. Šiame darbe aprašomas bandymas, kai kartu su konkuruojančiomis mirksinčiomis regimosiomis gardelėmis tiriamajam buvo pateikiamas tam tikru dažniu moduliuojamas garsas. Jei garso moduliavimo dažnis sutapo su suvokiamos gardelės mirksėjimo dažniu, tai šios gardelės vidutinis domina vimo laikas, nors ir nedaug, bet statistiškai reikšmingai pailgėdavo. Jeigu garsas buvo įjungiamas tuo momentu, kai sinchroniškai su juo mirksinti regimoji gardelė buvo nematoma (nukonkuruota), tai jokios įtakos dominavimo laikui tas garsas neturėjo. Nemoduliuotas garsas taip pat neturėjo įtakos vaizdų konkurencijai. Tokia dviejų skirtingo modalumo stimulų sąveika yra dar vienas regos ir klausos neuroninės sąveikos pavyzdys. Pagrindiniai žodžiai: rega, binokulinė konkurencija, garsas, klausos-regos sinergija.