﻿Toelichtingsinformatie op basis van ESEF: het eerste jaar van toepassing - Kees Camfferman; Malte Max (MAB, 2023)
Uit onderzoek van de iXBRL-jaarrekeningen van 67 in Nederland genoteerde ondernemingen over 2022 blijkt dat de nieuwe ESEF-vereisten met betrekking tot ‘block tagging’ van de toelichting door al deze ondernemingen zijn toegepast. Wel zijn er nog aanzienlijke verschillen tussen ondernemingen in de mate van detail waarin de toelichting wordt gemarkeerd. De vergelijkbaarheid – en dus de bruikbaarheid – van de informatie lijkt hierdoor vooralsnog beperkt. Regelgevers kunnen ondernemingen helpen door elementen uit de taxonomie meer eenduidig te definiëren.