Akdeniz’de Düzensiz Göçler ve Göçmenler: Terraferma Filmi Örneği - Elif Gün; Handan Tekemen (Sosyolojik Bağlam Dergisi, 2021)
Sosyal ve ekonomik çatışmalar beraberinde risk ve tehlikelerle dolu olan düzensiz göçleri tetiklemekte ve küresel ölçekte gerçekleşen insan hareketliliklerine zemin hazırlamaktadır. Öyle ki, giderek yoğunlaşan düzensiz göç hareketlilikleri kimlik, aidiyet ve tanınma sorunu haline gelmiş ve yeni tartışma alanlarını da beraberinde taşımıştır. Ulus devletlerin tek başına kontrol edebileceği bir olgu olmanın ötesine geçen düzensiz göçler özellikle Avrupa ülkeleri tarafından bir güvenlik tehdidi olarak algılanmakta ve yeniden düzenlenen göçmen politikalarıyla kısıtlamalar çeşitlenmektedir. Yasal yolların tıkanması beraberinde yasadışı yöntemlere olan talebi arttırmakta ve göçmen kaçakçılığını daha da görünür kılmaktadır. Öte taraftan Avrupa’ya ulaşmada göç rotası olarak kullanılan Akdeniz, kıyıya vuran cansız bedenlerle özdeşleşir hale gelmiş bulunmaktadır. Akdeniz’de boğularak yaşamını yitiren göçmenlere ilişkin istatistiki veriler düzensiz göç olgusunun ulus devletlerin siyasi, ekonomik ve toplumsal çıkarlarının ötesinde bir yaşam hakkı meselesi olduğunu hatırlatmış ve sorunun farklı platformlarda ele alınmasını hızlandırmıştır. Bu perspektiften hareketle çalışma kapsamında Akdeniz üzerinden gerçekleşen düzensiz göçün ele alındığı Terraferma filmi araştırma konusu olarak belirlenmiş ve dramaturjik çözümleme tekniğinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Film olay örgüsü, konu, ana fikir, varsayım, karakterler ve çatışmalar temelinde tematik olarak yorumlanmıştır. Bir taraftan küresel eşitsizliklerin düzensiz göçler ile gelişmiş ülkeler üzerinde baskı oluşturması öte taraftan ise katı göçmen politikalarıyla düzensiz göç olgusunun görmezden gelinmesi durumu birlikte değerlendirilmiştir.