Jak użytkownicy Internetu wykluczają marki i dlaczego ostracyzm to kara nie tylko psychologiczna? - Aleksandra Zabiełło (Dyskurs & Dialog, 2022)
Artykuł porusza problematykę reakcji marek na kryzysy wizerunkowe, powstałe na skutek nieumiejętnej lub niezgodnej z oczekiwaniami odbiorców reakcji na problemy światopoglądowe i geopolityczne. Wychodząc od jednostkowego studium przypadku autorka stara się pokazać, w jaki sposób konsumenci wykluczają marki, gdy te nie respektują systemu wartości akceptowanego przez swoich klientów. Ostracyzm staję się więc karą nie tylko psychologiczną, lecz także narzędziem do dyscyplinowania marek.