تحلیل میزان مشارکت جامعه محلی در توسعه سکونتگاه های پیراشهری مورد: خشکبیجار در شهرستان رشت - عیسی پوررمضان (توسعه فضاهای پیراشهری, 2021)
امروزه، اهمیت نقش مؤثر مردم و مشارکت آن‌ها درحرکت به سمت توسعه روستایی بر کسی پوشیده نیست.  برای رسیدن به الگوی توسعة مطلوب یا استفادة صحیح از منابع و فرصتها وتوزیع عادلانة امکانات، مشارکت مردم راهکار اصلی و محوری به شمار میرود. هدف پژوهش حاضر، سنجش میزان مشارکت روستاییان در توسعة سکونتگاههای روستایی پیراشهری خشکبیجار، شهرستان رشت میباشد. بر این اساس مطالعه بر روی 386 نفر از روستاییان، در 21 روستای پیرا شهری خشکبیجار شهرستان رشت انجام‌گرفته و در آن از دو روش اسنادی و مطالعات میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه برای شناسایی وضعیت مشارکت در روستاهای نمونه استفاده‌شده است. برای دستیابی به این هدف، پس از تهیه پرسشنامه و تعیین اعتبار روایی و پایایی آن با مقدارآلفای کرونباخ (87/0)، پرسشنامهها در بین روستاهای نمونه دربین  افراد توزیع‌شده و از نتایج آنها برای تأیید یا رد فرضیهها استفاده‌شده است. برای سنجش مؤلفههای تحقیق از آزمونهای F واسپیرمن استفاده گردید و نتایج حاکی از آن است که بین اعتقاد به اهمیت کار گروهی، سن، درآمد، تحصیلات و شغل اصلی با میزان مشارکت آنان در راستای توسعه روستایی، رابطه معناداری وجود داشته و علاوه بر آن میزان مشارکت مردم، نقش کلیدی در توسعه نواحی روستایی موردمطالعه ایفا میکند.