Hemoptizinin nadir bir sebebi ortopik ya da ektopik bronşial arter? Literatürün kısa değerlendirmesi. - Aylin Okur; Gülay Karahan; Mustafa Fatih Erkoç (Sakarya Tıp Dergisi, 2015)
Normal bronşial arterler direkt olarak inen torasik aortadan köken alan ve havayolları, özefagus ve lenf nodalarının beslenmesini sağlayan küçük çaplı damarlardır. Bronşial arterler orjinlerine, dallanma paternlerine ve seyirlerine göre farklı anatomik varyasyonlar gösterebilirler.Anormal yerleşimli bir bronşial arterin en önemli komplikasyonu rüptür ve hemoptizidir. Bu tip hastaların tedavisi için akciğerin anormal vasküler yapılarının anlaşılması önem arz etmektedir.