Поклон із Києва: київські туристичні листівки кінця ХІХ – початку ХХ століття: створення, контент і використання - Kateryna Dysa (Наукові записки НаУКМА: Історичні науки, 2022)
У статті розглянуто листівки як частину ранньої туристичної інфраструктури: простежено еволюцію поштівки від її появи і до початку ХХ століття, особливості її виготовлення і поширення. На прикладі київських туристичних листівок проаналізовано три аспекти цього візуального джерела: специфіку їхнього створення як фізичного об’єкта, змістове наповнення зображень і особливості використання, «живого функціонування» поштівок. Київські «відкриті листи» виготовляли як у столицях імперії, так і місцеві видавці. З часом змінювалися їхній зовнішній вигляд і спосіб виробництва. Змістове наповнення листівок вирізнялося розмаїттям: вони рясніли зображеннями знаменитих споруд і пам’яток, мальовничих краєвидів, «продуктивними» пейзажами і жанровими сценами. Значно менше нам відомо про повсякденне використання поштівок. Із добірки київських листівок, відправлених поштою, можна виснувати, що вибір сюжету був доволі довільним і залежав не так від особистих преференцій, як від специфічних обставин, які пов’язані з придбанням і відправленням «відкритого листа». Їх підписували і відправляли до інших міст із різною метою: щоб повідомити про успішну подорож, поділитися враженнями про неї, а також сповістити свої новини чи просто дати знати адресатові, що все гаразд.