Międzynarodowy kontekst relacji polsko-bułgarskich w latach 1990–2007. Analiza dokumentów dostępnych w Archiwum MSZ RP - Marzena Czernicka (Historia i Polityka, 2021)
Przedmiotem badań jest współpraca polsko-bułgarska prowadzona w latach 1990–2007. Podstawą analizy są dokumenty archiwalne pozyskane w Archiwum MSZ RP w 2018 r. Relacje obu państw z tego okresu zostały przeanalizowane ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu międzynarodowego tych relacji. W początkowym okresie istniała różnica w stopniu zaawansowania współpracy polsko-bułgarskiej w obszarze polityki i gospodarki. Dużo łatwiej i szybciej rozwijała się współpraca polityczna. W relacjach dwustronnych nie było żadnych kwestii spornych. Tym co w późniejszych latach ułatwiało Polsce i Bułgarii współpracę, była zbieżność celów i priorytetów w polityce wewnętrznej i polityce zagranicznej obu państw.