Wpływ polityki innowacyjnej na rozwój przemysłu zaawansowanej technologii w departamentach Francji zamorskiej - Sławomir Dorocki; Paweł Brzegowy (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2013)
Intencją niniejszej pracy pozostaje prezentacja atrakcyjności innowacyjnej departamentówi regionów Francji pozaeuropejskiej: Gwadelupy, Martyniki, francuskiej Gujany i Réunion.W oparciu o Stratégie Régionale d’Innovation (SRI) – Regionalne Strategie Innowacji oraz m.in. inicjatywęSynergîle, ukazany zostanie kierunek realizowanych inwestycji, efektywność w kształtowaniusynergii naukowo-biznesowej oraz perspektywy dalszej jej intensyfikacji w warunkach ekonomicznejrecesji. Analizie i ocenie poddano takie czynniki, jak akceleracja tworzenia wiedzy, dostępność dopodstawowych technik komunikacyjnych, czy systemy elastycznej specjalizacji – uznawane za najważniejszeczynniki przestrzennego kształtowania się gospodarki opartej na wiedzy. Proces jej budowyw departamentach i regionach Francji zamorskiej (DROM) jest konsekwencją urzeczywistnianiawytycznych zawartych w Strategii Lizbońskiej oraz w programie Europa 2020. Przykład Francji pozaeuropejskiejdowodzi, iż lokalizacja przemysłów wysokiej techniki odbywać się może nie tylko napoziomie aglomeracji, ale również w obszarach peryferyjnych, tradycyjnie postrzeganych jako mniejatrakcyjne.