Rozkład prędkości oraz naprężeń stycznych w komorach przepławki typu wielko-komorowego - Artur Radecki-Pawlik; Karol Plesiński; Bartosz Radecki-Pawlik (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus, 2017)
W pracy przeanalizowano rozkład prędkości i sił w postaci naprężeń stycznych działających w komorach przepławki dla ryb. Do analizy wybrano dobrze działającą przepławkę wielko-komorowa skonstruowaną na potoku Wierchomlanka w miejscowości Wierchomla. Przepławka ta, o wymiarach komór 2,40 x 4,80 m , podczas stanów średnich i niskich umożliwia bezproblemową migrację różnym gatunkom ryb w górę strumienia, a we wnętrzu jej komór ryby znajdują miejsce na odpoczynek przed podjęciem kolejnego przejścia z komory do komory. Praca jest adresowana do inżynierów środowiska, projektantów budownictwa wodnego oraz ekologów pracujących z potokami górskimi.