ÎNFIINȚAREA STRUCTURILOR CORPULUI DE JANDARMI ÎN BASARABIA (1812-1867) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2022)
În baza izvoarelor de arhivă inedite, aflate în custodia fondurilor Arhivei Naționale a Republicii Moldova, în articol este analizat procesul înființării în Basarabia a Corpului de jandarmi în primele cinci decenii după anexare. Importanța cercetării este determinată de faptul că jandarmii reprezentau instituție specializată a statului în suprimarea curentului național în Basarabia, rusificarea provinciei și transformarea ei într-o simplă gubernie rusească. Folosind datele documentale, autorul cercetează probleme ce țin de organizarea Corpului de jandarmi, componența și structura sa de cadre, efectul activității asupra vieții sociale a provinciei. Organ represiv al guvernului țarist, Corpul de jandarmi din Basarabia în prima perioadă a activității sale s-a recomandat ca o instituție puțin eficientă, incapabilă să înăbușe sentimentele naționale la populația autohtonă. Cuvinte-cheie: Basarabia, jandarmi, comandant, ținut, echipă, anchetă, administrație civilă, ofițer, funcționar, buget, militari, Ismail, activitate subversivă, arest.