Üçüncü trimester gebelerde yaşam kalitesi ve etkileyen faktörler - Gülseren DAĞLAR; Dilek BİLGİÇ; Semiha AYDIN ÖZKAN (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmada üçüncü trimester gebelerde yaşam kalitesinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan araştırmanın evrenini İç Anadolu bölgesinde yer alan bir il merkezinde yaşayan gebeler oluşturmuştur. 12 mahalle basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş, gebelerin tespiti için seçilen mahallelerin Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan gebe kayıtları kullanılmıştır. Çalışma ev ziyareti olarak yapılmış, örneklemi 742 gebe oluşturmuştur. Veriler “Kişisel Bilgi Formu” ve “Yaşam Kalitesi Ölçeği” ile toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve çevresel alan puan ortalamaları 13.8 ± 2.5; 14.5 ± 2.3; 14.6 ± 2.8 ve 14.8 ± 2.2’dir. Gebelerin %13.1’inin fiziksel, %15.9’unun psikolojik, %10.4’ünün sosyal, %17.4’ünün çevresel alan yaşam kalitesi alt boyutları düşük bulunmuştur. Sonuç: Üçüncü trimester gebelerin yaşam kalitesi sağlık durum algısından, eğitim düzeyinden, gebelik ve doğum sayısından, ekonomik durum algısından ve ebeveynlik rolüne hazır oluşluk durumundan etkilenmektedir.