Қазақстан Республикасының қылмыстық іс жүргізу заңнамасы бойынша адам құқықтарын қорғаудың кейбір мәселелері. Некоторые проблемы защиты прав человека по Уголовному законодательству Республики Казахстан. - G. A. Kuanaliyeva. (Хабаршы. Заң сериясы, 2016)
Адам құндылықтары мен бостандықтарын асқақтату, оларды ең жоғарғы құндылық деп мойындау демократияны дамытудың үлгісі болып табылады. Сондықтан жеке адамның құқықтық мәртебесі демократияның институттарымен тікелей байланысты.Қылмыстық іс жүргізуге қатысушы әрбір тараптың құқықтары мен заңды мүдделері міндетті түрде сақталуы қажет. Қылмыстық іс жүргізу азаматтардың конституциялық құқықтарын және заңды мүдделерін сақтау халықтың сенім деңгейін анықтайтын барлық құқық қорғау жүйесінің қызметін бағалаудың басты белгілерінің бірі болып табылады. Әрбір заңсыз қамаудың және ұстаудың артында адамның және оның отбасының тағдыры тұрғаны белгілі. Образцом для демократического общества является признание высшими ценностями прав и свобод человека. Поэтому правовой статус личности непосредственно взаимосвязан с институтами демократии. Должны соблюдаться права и законные интересы участников уголовного процесса. Основным приоритетным направлением уголовного процесса является защита конституционных прав и свободы человека, что обеспечивает доверие населения, и тем самым дает правовую оценку всей правоохранительной системе Республики Казахстан. За каждым незаконным арестом и задержанием стоит не только судьба человека, но и судьба его семьи.