ISPARTA, SÜTÇÜLER BÖLGESİ KEKİK YAĞININ KİMYASAL YAPISININ İNCELENMESİ - Belgin BARDAKÇI (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2009)
ÖZET: Bu çalışmada, Sütçüler bölgesinden toplanan kekiklerin yağ özütlemesi sonucu elde edilen numunelerde, FTIR spektrumları ATR kullanılarak elde edildi. Aynı örneklerin, GC-MS cihaz analizinde yüzde bileşikleri belirlendi ve MS kütüphanesi ile sonuçlar teyit edildi. FTIR spektrumunda parmak izi bölgesindeki bandlar 1589, 1521, 1420, 1252 cm-1 dir ve bu bantlar Sütçüler kekik yağını karakterize etmektedir. Bu bandların varlığı, Şütçüler kekik yağının carvacrol tipi kekik yağı olduğunu ispatlamaktadır.