Fiberle güçlendirilmiş kompozit köprü (vaka raporu) - Defne Yeler; Derya Ozdemir Dogan; Faik Tugut (Cumhuriyet Dental Journal, 2011)
Since glass fiber reinforced composite (FRC) fixed partial dentures have aesthetic and economic superiorities, are easy to repair and require no preparation on sound teeth, they present an alternative treatment and advantage choice both for patient and the clinician. Today FGK restorations are becoming more popular with developing of the mechanical and esthetics characteristic since its introduction. FGK prosthesis can be fabricated either by a dental technician in the dental laboratuary or by a dentist in chairside. FGK restorations contain a fiber reinforced composite substructure and a special composite material covering it. When compared with metal substructures, their advantages are translucency, good adhesion, easy repair capability and non-corrosiveness. This case report describes treatment of a patient with unaesthetic appearance because of the maxillary missing left lateral and cross occlusion the maxillary left canin teeth using fiber reinforced composite resin-fixed partial denture. This treatment choice eliminated the longtime orthodontic treatment and preparation on sound teeth. ÖZET Günümüzde fiberle güçlendirilmiş kompozit (FGK) sabit parsiyel protezler estetik ve ekonomik olmaları, kolay tamir edilebilmeleri ve destek dişlerde fazla preperasyon gerektirmemeleri sayesinde hem hasta hem de hekim açısından alternatif ve avantajlı bir tedavi seçeneği sunmaktadır. FGK’ler geliştirilen mekanik ve estetik özellikleri ile daha popüler bir hale gelmiş ve FGK sistemlerin restoratif diş hekimliğinde kullanımları ilk üretildikleri günden bugüne artmıştır. FGK sabit parsiyel protezler, diş teknisyeni tarafından laboratuarda veya diş hekimi tarafından hasta başında hazırlanabilmektedirler. FGK sabit parsiyel protezler, fiberle güçlendirilmiş bir kompozit altyapıyı ve onu kaplayan özel kompozit materyalini içerirler. Metal alaşımlarla kıyaslandıklarında translüsent olmaları, iyi bağlanabilme özelliklerinin olması ve tamir edilebilmelerinin kolay olması yanında koroziv olmamaları gibi dişer avantajları da bulunmaktadır. Bu çalışmada, maksillar sol lateral diş eksikliği ve maksillar sol kanin dişin ters kapanışta olan bir hastadaki estetik bozukluğun, uzun ortodontik tedavi yada implant cerrahisine gerek kalmaksızın az bir preperasyonla FGK köprü ile tedavisi anlatılmaktadır. Anahtar Kelimeler; Fiberle güçlendirilmiş kompozit köprüler, adeziv köprüler.