ALEVİLERDE ÖLÜMLE İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALARIN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ARGUVAN ÖRNEĞİ - Ayhan Gaspak (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016)
Ölüm yaratılışın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Dolayısı ile ilk insandan günümüze kadar ölümle ilgili birçok düşünce ortaya atılmıştır. Çoğu medeniyette olduğu gibi Türk Kültüründe de ölümle ilgili bazı inanış ve uygulamalar görülmüştür. Yaptığımız alan çalışmasında ele aldığımız Arguvan yöresi Alevilerinin geçiş dönemlerinden olan ölümle ilgili dini inanış ve uygulamalarını Dinler Tarihi açısından ele alıp inceleyeceğiz. Ayrıca Eski Türk Dini ile ilgili benzerliklerini ortaya koymaya çalışacağız. Çalışmamız mülakat ve katılımlı gözlem metotları kullanılarak ortaya konulmuştur