مقایسة تأثیر سه شیوة ماساژ، تمرینات منتخب یوگا و ترکیب ماساژ- یوگا بر عزت‌نفس زنان سالمند افسرده - الهام پیری; بهنام قاسمی; علی شفیع زاده (مطالعات روان‌شناسی ورزشی, 2019)
هدف اینپژوهش، مقایسة تأثیر سه شیوة ماساژ، تمرینات منتخب یوگا و ترکیبی از ماساژ و یوگا بر عزت‌نفس زنان سالمند افسرده بود. بر اساس معیارهای ‌پژوهش60 نمونه در دسترس انتخاب و به‌ شکل تصادفی ساده به سه گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. نمونهها پرسش‌نامة افسردگی بک و عزت‌نفس روزنبرگ را قبل از مداخله، دو ماه بعد از شروع مداخلهو یکماهبعد از اتمام مداخله تکمیل کردند. هر یک از گروههای تجربی هشت هفته،هفتهایسه جلسه و هر جلسه 40 دقیقه یکی از مداخلات ماساژ، تمرینات منتخب یوگا، ترکیب ماساژ و یوگا را دریافت کرد. داده‌ها با روش تحلیل واریانس عاملی 4 (گروه) * 3 (اندازه‌گیری) تحلیل شدند. نتایج نشان داد هر سه شیوۀ مداخلة ماساژ، تمرینات منتخب یوگا و ترکیب ماساژ و یوگا منجر به بهبود عزت‌نفس زنان سالمند افسرده شد ولی برنامة تمرین ترکیبی ماساژ و یوگا، بیشترین تأثیر را در بهبود عزت‌‌نفس زنان سالمندان افسرده داشت.