تجربه زیسته ادراک‌شده زنان در واکنش به خیانت همسر: یک مطالعۀ پدیدارشناختی - عباس امان الهی; رضا سروستانی; ذبیح اله عباس پور; حمید فرهادی راد (مطالعات زن و خانواده, 2023)
خیانت مسئلهای مهم در روابط زناشویی است و عواقب ناگوار و پیامدهای مخربی بر نهاد خانواده دارد. هدف پژوهش فعلی بررسی تجربهی زیسته واکنش زنان به خیانت همسر در بافت روابط فرازناشویی و مشخص کردن ساختار نهایی آن در مشارکت کنندگان پژوهش بود. در این پژوهش برای گردآوری و ارزیابی اطلاعات از پژوهش کیفی پدیدارشناسی توصیفی روانشناسانه استفاده شد. نه مشارکت کننده زن که در زندگی زناشویی خود خیانت همسر را تجربه کرده بودند به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری دادهها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته تا رسیدن دادهها به اشباع ادامه یافت. تحلیل دادهها به 13 جزء تشکیل دهندهی تجربهی زیسته واکنش به خیانت همسر در بافت زندگی زناشویی منجر گردید که شامل: 1-آسیب رساندن به خود 2-تصمیم به ترک رابطه و جدایی 3-خیانت متقابل 4- مختل شدن برنامههای عادی زندگی روزمره 5-از دست دادن باور منحصربهفرد بودن 6-احساس حقارت و خود کمبینی 7-زیر سؤال بردن اعتقادات مذهبی و عادلانه نبودن جهان هستی 8- از دست دادن اعتماد به نفس 9- از دست دادن ارتباط با دنیای بیرون 10-سرزنش کردن خود 11-بیاعتماد بودن نسبت به دنیای اطراف، 12- نداشتن معنا در زندگی 13- خشم و مشاجره کردن در واکنش به خیانت همسر است. نتایج نشان داد زنانی که تجربه خیانت همسر خود را داشتند، واکنش‌های متفاوتی از خود نشان دادند که این واکنش‌ها مبتنی بر تجربیات درونی و واکنش‌های بیرونی نسبت به همسر است. بنابراین با توجه به تأثیر خیانت زناشویی بر روابط فردی و بینفردی، شناخت و درک این واکنش ها ضروری است